Geen evenementen
Geen evenementen

Algemene gedragscode op en rond de velden van ZBSV Birds

Wees trots op je sport

Straal trots uit op onze honk en softbalsport en BIRDS. Handel nooit op een wijze die de naam van onze sport en BIRDS kan schaden.

Neem je individuele verantwoordelijkheid voor BIRDS als maatschappelijk belangrijke honk en softbalgemeenschap. Voel je onderdeel van een gemeenschap die bijdraagt aan een duurzame Nederlandse samenleving. Eerlijk en professioneel

Houd je aan de spelregels en in voorkomende gevallen aan de van toepassing zijnde reglementen. Speel niet vals. Op en om het veld wordt onsportief en onfatsoenlijk gedrag niet getolereerd. Onbetamelijk taalgebruik is uit de boze.

Doe altijd je best om te winnen, maar gebruik hierbij nooit stimulerende middelen. Maak geen afspraken die het verloop en resultaat van een wedstrijd of competitie kunstmatig beïnvloeden dan wel vervalsen. Wed niet op eigen wedstrijden of wedstrijden waar je belang bij kunt hebben.

Respect

Tegenstanders, teamgenoten, scheidsrechters, trainers, coaches, toeschouwers en ieder ander moet het gevoel hebben zich vrij te kunnen bewegen en dat ze gerespecteerd worden.

Pest niet

Onthoud je van discriminerende , kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedragingen. Sluit niemand buiten en wees tolerant. Discrimineer niemand en maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politiek gezindheid, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken.

Raak niemand tegen zijn of haar wil aan. Gebruik geen fysiek geweld. Onthoud je van seksuele intimidatie.

Respecteer andermans privacy en ga zorgvuldig om met sociale media en met het verzamelen, verwerken en verstrekken van gegevens.

Ga netjes om met je omgeving. Maak niets stuk, respecteer ieders eigendommen.

Voorbeeldfunctie

Wees een voorbeeld voor anderen en gedraag je naar je functie. Dit geldt temeer als je een bijzondere rol, taak of verantwoordelijkheid hebt. Span je in om je rol en functie zo mogelijk uit te oefenen, binnen de context en omstandigheden waar je in verkeert.

Birds verlangt van iedere begeleider van jeugdigen onder de 18 jaar een VOG die niet ouder is dan    3 jaar en een verplichting dat er minimaal 2 volwassenen aanwezig zijn bij het begeleiden van jeugd onder de 18 jaar. 

Communiceer helder en wees open over je bedoelingen en intenties. Wees betrouwbaar naar je omgeving. Kom je afspraken na, luister naar en volg instructies op en houd je aan de regels. Onthoud je van enige vorm van corruptie, fraude of belangenverstrengeling. Maak geen misbruik van een machtpositie.

Maak integriteit bespreekbaar.

 

GEDRACHTSCODES VOOR TRAINERS/COACHES EN BEGELEIDERS

 

Birds houd zich aan de regels gesteld in onderstaand document dat te lezen in op de site van de KNBSB:

Gedragscode voor Trainers/Coaches en begeleiders (knbsb.nl)

22 februari 2021

De weekenden van Erwin Pieters staan ook in het seizoen 2021 volgepland met veel honkbalactiviteiten. De 21-jarige liefhebber uit Zoetermeer is speler bij The Birds én is een ambitieuze KNBSB-official. Hij vertelt over zijn liefde voor het scheidsen, die volgens hem bij nog veel meer spelers en speelsters kan opbloeien.

Bij de KNBSB willen we af van de term off season: we streven er namelijk naar dat onze clubs het hele jaar kunnen genieten van sportaanbod! In normale tijden zonder corona kunnen honkballers en softballers voor én na de competitie het hele jaar doortrainen in hallen en meedoen aan KNBSB-opleidingen. Bovendien is Baseball5 altijd en overal te spelen! Bezig blijven met onze sporten vergt tijdens de lockdown enige creativiteit, maar biedt door de snelle digitalisering gelukkig ook kansen.

Vandaar dat ook Erwin Pieters vanuit zijn huis in Zoetermeer online studeert voor zijn Umpire 3 opleiding. “Ik wil graag op het hoogste niveau scheidsen en volg deze opleiding met veel plezier”, aldus de spontane student. “Mijn universitaire studie Fysiotherapie neemt het meeste tijd in beslag maar daarnaast ben ik graag met de U3 opleiding bezig. Ik vind de theorie heel interessant en dan met name de looptechnieken die je kunt toepassen tijdens een duel. Gelukkig konden de trainingen voor dit onderdeel wél in de praktijk plaatsvinden.”

In welke competitie kunnen spelers je komend seizoen treffen?
“Ik scheids voor de KNBSB in de Honkbal Junioren Academies Instructional Leagues. Op dat niveau spelen veel talenten die ervaring opdoen en dat geldt ook voor mij als official. Ik hoop in deze talentenpool uit te blinken, zodat ik in de toekomst kan doorstromen naar de senior Hoofdklasse. Ik heb vorig jaar al een seniorenduel geleid in de voormalige eerste klasse en dat gaf me een goed gevoel en meer zelfvertrouwen.”

Hoe is bij jou de liefde voor het scheidsen ontstaan?
“Ik speel bij The Birds in Zoetermeer en als veertienjarige deed ik mee aan een scheidsrechters cursus op de club. Dat ging me bijzonder goed af. Ik kreeg veel complimenten na afloop van de duels, waardoor ik steeds meer plezier kreeg in het scheidsen. Van positieve feedback krijg je veel energie, een wedstrijd goed leiden geeft je een kick! Een jonge scheidsrechter heeft dat nodig. Na het behalen van mijn Umpire 2 diploma was ik in 2019 official bij het NK Little League. De super ervaren en altijd enthousiaste Piet Sterk heeft me daar als het ware gescout. Sindsdien werd ik steeds enthousiaster en gemotiveerder.”

Je bewijst bovendien dat een spelerscarrière (voorlopig) te combineren is met een loopbaan als official.
“Ja dat klopt. Ik speelde vorig seizoen in het eerste team van The Birds. Mijn favoriete positie is rechtsvelder. Afgelopen seizoen was ik meestal op zaterdag scheids en op zondag speelde ik met mijn team. En soms hadden we op vrijdagavond ook een duel met The Birds. Het waren drukke, maar leuke weekenden. Als je zelf scheidst, krijg je meer respect voor officials en scorers. Ik denk overigens dat veel goede spelers en speelsters potentiële topofficials zijn. Ze hebben liefde voor onze sporten en kennen de regels, dus waarom zouden ze niet gaan scheidsen? Officials als Marvin Kleinmoedig bewijzen dat je na een leuke spelerscarrière ook als official ver kan komen.”

Wat is het geheim van een goede official?
“Scheidsen is niet makkelijk. Er gebeurt enorm veel tijdens een duel, het is de kunst om de situaties goed te lezen en dat leer je door ervaring op te doen. Een goede official is natuurlijk onpartijdig en leest het spel goed. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat officials bij twijfel over slag of wijd het voordeel aan de pitcher geven. Honkbal is een slagspel, het tempo moet in de wedstrijd blijven.”

Wat zijn je persoonlijke doelen? En hoe enthousiasmeren we meer leden voor een scheidsrechterscursus?
“Ik ga voor het hoogst haalbare: ik wil naar de Hoofdklasse senioren en wie weet kan ik daarna doorstromen naar internationaal niveau, dat zou echt geweldig zijn. Bij mij is de liefde voor het scheidsen ontstaan in een cursus, en die kan bij veel méér spelers en speelsters opbloeien, op jonge én late leeftijd. Misschien moet het cursusaanbod uitgebreid en verbeterd worden. En de juiste begeleiding van (jonge) scheidsrechter is van groot belang. Ik heb enorm veel zin in het nieuwe seizoen!”

Bron KNBSB

Wat Is Honkbal

 

Honkbal is een slagbalspel. Dat houdt in dat er gebruik gemaakt wordt van een bal, een slaghout en er wordt bij hardgelopen. Een ander bekend slagbalspel is bijvoorbeeld cricket.

In de rest van de wereld is honkbal bekend onder naam "Baseball". Het is een van de meest beoefende sporten ter wereld. Vooral in de Verenigde Staten, Japan, het Caraibisch Gebied en grote delen van Azië is baseball net zo populair als voetbal in Europa.

In Europa is baseball een kleine sport. Het wordt in vrijwel alle landen gespeeld. Sportief gezien zijn Nederland en Italië de toonaangevende landen.

Een veel gehoord misverstand is dat baseball ontdekt zou zijn in Amerika. Deze opvatting is onjuist. Al in de 18e eeuw werden er in Engeland volksspelletjes gespeeld met ballen en stokken. De bekenste waren stoolball en rounders. Een latere variant heette base ball. Engelse kolonisten namen de spellen mee naar Amerika waar het zich ontwikkelde tot het huidige baseball. De eerste officiële spelregels werden wel in Amerika vastgelegd. Dat gebeurde in 1845 door ene Alexande Joy Cartwright.

In Nederland wordt honkbal gespeeld onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). De bond heeft ca. 22.000 leden.

Als je honkbal voor het eerst ziet lijkt het een ingewikkeld spel, maar in de praktijk valt dat reuze mee. In de brochure van de KNBSB "Honkbal in het kort" wordt het spel op een toegankelijke manier uitgelegd.

Wil je meer weten over het spelen van honkbal bij birds Zoetermeer stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Wat Is Softbal

   

  Het verhaal gaat dat softbal is ontstaan in Chicago op Thanksgiving Day 1887. Leden van de Farragut Boat club zaten in het boothuis bij elkaar in afwachting van de uitslag van de American Football wedstrijd tussen de universiteitsteams van Yale en Harvard. Toen bekend werd dat Yale had gewonnen gooide een fan van dat team ballorig een samengebonden bokshandschoen in de richting van een Harvard supporter, die het ding met een stok terug sloeg. De toevallig aanwezige sportjournalist George Hancock zag er een spelletje in en riep enthousiast "play ball !!" en de eerste softbalwedstrijd was een feit.

  Het spel ontwikkelde zich in eerste instantie als een indoor variant van baseball. Het werd ook "indoor baseball" of "kitten baseball" genoemd. Pas in 1926 bedacht ene Walter Hakanson de term "Softball". Gaandeweg ontwikkelde softbal zich van een indoor sport tot een volwassen buitensport met op veel punten een sterke gelijkenis met honkbal. In 1934 werden voor het eerst de officiële spelregels vastgelegd.

  Softbal is een sport voor zowel mannen als vrouwen. Internationaal gezien staat het damessoftbal echter in hoger aanzien. In Europa zijn sportief gezien Nederland en Italië bij het damessoftbal de toonaangevende landen. Bij het herensoftbal maken vooral Tsjechië en Denemarken de dienst uit.

  In Nederland worden de softbalcompetities gespeeld onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). De bond telt ca. 22.000 leden waarvan er een kleine 5.000 softbal spelen.

  In de brochure van de KNBSB "Softbal in het kort" wordt het spel op een toegankelijke manier uitgelegd.

  Birds Zoetermeer doet zowel met dames- als herenteams mee aan de competitie. Bij de jeugd zijn het voornamelijk meisjes die softballen.

  Wil je meer weten over het spelen van softbal bij Birds Zoetermeer stuur dan een e-mal naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   

Corona update Birds 26 Januari 2022

Corona update Birds 26 Januari

 

Het kabinet heeft de maatregelen in de strijd tegen verspreiding van het Coronavirus verder versoepeld. Voor de sport betekent dit onder andere dat de competities kunnen worden hervat, publiek onder voorwaarden weer welkom is en dat de horeca op sportaccommodaties, ook onder voorwaarden, open mag tot 22.00 uur ’s avonds.

De versoepelingen gaan in per 26 januari. Dit betekent voor Birds dat de zaaltrainingen gewoon plaats kunnen vinden.

De anderhalve meter afstandsregel blijft van kracht waar die de sportbeoefening niet in de weg staat en geldt ook voor en na het sporten. Het publiek, dat tussen 05.00 en 22.00 uur welkom is, moet die afstandsregel eveneens in acht nemen: als het publiek een vaste zitplaats heeft, mag een locatie zoveel plaatsen benutten als kan met de 1,5-meter-regel.

Voor de binnensport is vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs vereist, bij de buitensport geldt dat voor de voorzieningen binnen. Er zijn uitzonderingen voor vrijwilligers en mensen die beroepsmatig op sportaccommodaties aanwezig moeten zijn. Mondkapjes zijn verplicht voor personen vanaf 13 jaar op binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten, en voor binnenfaciliteiten van buitensportlocaties. 

Concreet betekent dit dat voor iedereen van 18 jaar en ouder (sporter of toeschouwer) een Corona toegangsbewijs nodig is om aanwezig te mogen zijn bij en/of deel te mogen nemen aan de zaaltrainingen.

Voor coaches betekent dit dat zij geacht worden mbv de app “Scanner voor CoronaCheck” te controleren of alle aanwezigen met de leeftijd 18+ inderdaad een Corona toegangsbewijs hebben (deze app is gratis en eenvoudig zelf te installeren op de mobiele telefoon, en wijst zich verder helemaal vanzelf).

Let wel: als bij eventuele controle blijkt dat de richtlijnen niet worden gevolgd zal dat waarschijnlijk direct het einde betekenen van de zaaltrainingen voor iedereen van Birds, en mogelijk tot een flinke boete.

Gezien de huidige ontwikkelingen hebben we goede hoop dat we het nieuwe honk- en softbal seizoen dit jaar op tijd kunnen starten, zonder al te veel restricties. We hebben er met z'n allen veel zin in!

Het Bestuur van ZBSV Birds

Lid van Verdienste

Op de ALV van donderdag 7 oktober 2021 is Lilion Overdijk benoemd tot Lid van Verdienste, als dank voor haar jarenlange inzet voor onze vereniging.

Nieuwe sponsors

Weer een mooi nieuw spandoek van een leuke bekende sponsor van de club.

Lees meer...

COACH GEZOCHT!

 

COACH GEZOCHT!

De Honkbal en Softbal Vereniging ‘Birds’ in Zoetermeer is per direct op zoek naar een coach/trainer die ons talentvolle, enthousiaste Heren1 team wil trainen, coachen en motiveren.

Dit team is ontstaan vanuit verschillende landelijke klassen, dat nog steeds verknocht aan de honkbalsport is en als een familie samen optrekken en trainen.

Wij als bestuur vragen jullie hulp! Ben jij of ken jij iemand die graag dit team wil coachen, dan horen wij dat graag. Wellicht ken jij nog een oud-coach of speler die we kunnen benaderen. Kortom, alle input is welkom!

Wat zoeken wij?

 • Kennis van de honkbal- en/of softbalsport en affiniteit met opleiden
 • Een motivator die kan plannen en organiseren
 • Iemand die integer is en verantwoordelijkheid toont
 • Representatief en zichtbaar voor het team en club en
 • Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kan aanleveren.

Wat bieden wij?

 • Een warm welkom in een bruisende club bij één van de grootste honk- en softbalverenigingen in Zuid Holland.
 • Naast wekelijkse wedstrijden en trainingen worden er ook diverse extra activiteiten georganiseerd en ben je ook welkom op de vrijdagavonden!
 • Een vergoeding (in overleg).

Geïnteresseerd?

Neem voor meer informatie contact met James van de Merbel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
We zien jouw interesse en reacties graag tegemoet!

 

Toegetreden tot het bestuur

Op de ALV van donderdag 7 oktober 2021 is met unanieme instemming van de aanwezige leden James van de Merbel toegetreden tot het bestuur. Lees meer...

Erwin Pieters: ‘Een duel goed leiden: dat geeft de grootste kick’

Lees meer