Geen evenementen
Geen evenementen

Geschiedenis BIRDS

Birds is feitelijk opgericht door één man: Mike Anthonisse. Hij was een honkbaldier in hart en nieren, uiteraard vanuit honkbalstad nummer 1: Haarlem. Hij speelde op behoorlijk hoog niveau, landelijk eerste klasse.

In 1965 verhuisde Mike naar Zoetermeer, na een korte periode bij VUC kreeg hij het idee om een eigen honkbalvereniging op te richten. Vanuit de bond (de KNBSB) werd hem dat afgeraden omdat Zoetermeer te klein was voor een honkbalvereniging. Daar zat wel wat in, want Zoetermeer telde toen 9000 inwoners. Mike dacht daar echter anders over.

In 1969 werd de sportvereniging Meervogels omgevormd tot een multi-vereniging, waar verschillende sporten konden worden beoefend. Mike meldde zich bij Meervogels en zo ontstond een honkbalafdeling van Meervogels met de (uiteraard Engelse) naam Lake Birds.

Dat alles speelde zich af in december 1969 en daarmee is de officiële oprichtingsdatum van Lake Birds 10 december 1969. De liefde tussen Meervogels en Lake Birds bekoelde en intussen was er door de groei van Zoetermeer ruimte voor een eigen, echte honkbalvereniging. Begin 1974 ontstond na de scheiding – en Koninklijk Goedgekeurd - de Zoetermeerse Baseball- en Softballvereniging BIRDS, afgekort ZBSV “Birds”.

In 1983 richtte de voetbalvereniging DWO een eigen honkbalafdeling op, onder de naam “Flyers”, waardoor nogal wat leden vertrokken en gingen spelen “bij de vijand”.  Vier jaar later kwam aan het Flyers-avontuur een einde en was iedereen terug op het vertrouwde Birds-nest.

Birds heeft altijd ambitie gehad, maar is in feite altijd een vereniging geweest zonder grote hoogtepunten. Tóch is dat niet helemaal waar. De dames van Birds hebben het gedurende een korte periode geschopt tot de Hoofdklasse. Daarnaast mocht Birds speelsters leveren voor het Nederlands Team.

Birds is ook altijd een grote vereniging geweest, met op het hoogtepunt meer van 300 leden.

In 2019 heeft Birds haar 50-jarige jubileum mogen vieren in bijzijn van leden, oud-leden, de burgemeester en vele andere vrienden van Birds.

Momenteel is het ledenaantal iets lager, maar dat is een algemeen voorkomend tijdsbeeld en Birds blijft bestaan, al meer dan 50 jaar!

In 2021 hopen we een mooi nieuw hoofdstuk aan deze geschiedenis toe te voegen, door de samenwerking met Extra Innings.

Corona update Birds 26 Januari 2022

Corona update Birds 26 Januari

 

Het kabinet heeft de maatregelen in de strijd tegen verspreiding van het Coronavirus verder versoepeld. Voor de sport betekent dit onder andere dat de competities kunnen worden hervat, publiek onder voorwaarden weer welkom is en dat de horeca op sportaccommodaties, ook onder voorwaarden, open mag tot 22.00 uur ’s avonds.

De versoepelingen gaan in per 26 januari. Dit betekent voor Birds dat de zaaltrainingen gewoon plaats kunnen vinden.

De anderhalve meter afstandsregel blijft van kracht waar die de sportbeoefening niet in de weg staat en geldt ook voor en na het sporten. Het publiek, dat tussen 05.00 en 22.00 uur welkom is, moet die afstandsregel eveneens in acht nemen: als het publiek een vaste zitplaats heeft, mag een locatie zoveel plaatsen benutten als kan met de 1,5-meter-regel.

Voor de binnensport is vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs vereist, bij de buitensport geldt dat voor de voorzieningen binnen. Er zijn uitzonderingen voor vrijwilligers en mensen die beroepsmatig op sportaccommodaties aanwezig moeten zijn. Mondkapjes zijn verplicht voor personen vanaf 13 jaar op binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten, en voor binnenfaciliteiten van buitensportlocaties. 

Concreet betekent dit dat voor iedereen van 18 jaar en ouder (sporter of toeschouwer) een Corona toegangsbewijs nodig is om aanwezig te mogen zijn bij en/of deel te mogen nemen aan de zaaltrainingen.

Voor coaches betekent dit dat zij geacht worden mbv de app “Scanner voor CoronaCheck” te controleren of alle aanwezigen met de leeftijd 18+ inderdaad een Corona toegangsbewijs hebben (deze app is gratis en eenvoudig zelf te installeren op de mobiele telefoon, en wijst zich verder helemaal vanzelf).

Let wel: als bij eventuele controle blijkt dat de richtlijnen niet worden gevolgd zal dat waarschijnlijk direct het einde betekenen van de zaaltrainingen voor iedereen van Birds, en mogelijk tot een flinke boete.

Gezien de huidige ontwikkelingen hebben we goede hoop dat we het nieuwe honk- en softbal seizoen dit jaar op tijd kunnen starten, zonder al te veel restricties. We hebben er met z'n allen veel zin in!

Het Bestuur van ZBSV Birds

Lid van Verdienste

Op de ALV van donderdag 7 oktober 2021 is Lilion Overdijk benoemd tot Lid van Verdienste, als dank voor haar jarenlange inzet voor onze vereniging.

Nieuwe sponsors

Weer een mooi nieuw spandoek van een leuke bekende sponsor van de club.

Lees meer...

COACH GEZOCHT!

 

COACH GEZOCHT!

De Honkbal en Softbal Vereniging ‘Birds’ in Zoetermeer is per direct op zoek naar een coach/trainer die ons talentvolle, enthousiaste Heren1 team wil trainen, coachen en motiveren.

Dit team is ontstaan vanuit verschillende landelijke klassen, dat nog steeds verknocht aan de honkbalsport is en als een familie samen optrekken en trainen.

Wij als bestuur vragen jullie hulp! Ben jij of ken jij iemand die graag dit team wil coachen, dan horen wij dat graag. Wellicht ken jij nog een oud-coach of speler die we kunnen benaderen. Kortom, alle input is welkom!

Wat zoeken wij?

  • Kennis van de honkbal- en/of softbalsport en affiniteit met opleiden
  • Een motivator die kan plannen en organiseren
  • Iemand die integer is en verantwoordelijkheid toont
  • Representatief en zichtbaar voor het team en club en
  • Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kan aanleveren.

Wat bieden wij?

  • Een warm welkom in een bruisende club bij één van de grootste honk- en softbalverenigingen in Zuid Holland.
  • Naast wekelijkse wedstrijden en trainingen worden er ook diverse extra activiteiten georganiseerd en ben je ook welkom op de vrijdagavonden!
  • Een vergoeding (in overleg).

Geïnteresseerd?

Neem voor meer informatie contact met James van de Merbel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
We zien jouw interesse en reacties graag tegemoet!

 

Toegetreden tot het bestuur

Op de ALV van donderdag 7 oktober 2021 is met unanieme instemming van de aanwezige leden James van de Merbel toegetreden tot het bestuur. Lees meer...

Erwin Pieters: ‘Een duel goed leiden: dat geeft de grootste kick’

Lees meer